Økt risiko for ryggproblemer ved elitetrening

Er du ung og flink i sport? Ønsker idrettslaget å satse på deg? Da bør du samtidig være oppmerksom på å ta vare på kroppen din. Det er nemlig økt risiko for ryggproblemer dersom du trener mye som ung. På den annen side er det også risiko forbundet med å være inaktiv. Det kan se ut som den gyldne middelvei er det beste for ryggen.

Elitetrening i ung alder

En svensk studie fra universitetet i Umeå viser at eliteidrett i ung alder kan være skadelig for ryggen. Halvparten av de unge som deltok på studien, hadde ryggproblemer. Ungdom som trener mer enn seks ganger i uken har størst skaderisiko. For at risikoen skal begrenses er det viktig med individ tilpasset trening.

Inaktivitet i ung alder

Men ryggsmerter og ryggproblemer kan også oppstå ved for mye stillesitting. Mange, spesielt unge mennesker, gamer mye og sitter mye stille med mobilen sin. Derfor utvikler også flere unge i dag livsstil-baserte skader som mekaniske ryggproblemer.

Beveg deg med måte

Det er en trend i dagens samfunn at breddeidretten i større og større grad går over til elitesatsning. Vær klar over at ikke alle er fremtidige idrettsutøvere. Det er viktig å fokusere på sunt kosthold og fysisk aktivitet. Finn din naprapat på nettet hvis du har problemer.